Glamour

Glamour, a Wikipedia szerint: “A glamour (jelentése varázslatos szépség, ragyogás) olyan fényképészeti műfaj, amelynek célja a modell szépségének kiemelt ábrázolása. A stílus gyakran ötvözve használja a sminkelés, fodrászat, retusálás és a világítás technikáit, ezzel is hangsúlyosabbá téve a fotóalany szépségét és elkendőzve esetleges hibáit. Természetéből adódóan az ábrázolt modellek leggyakrabban csinos, fiatal hölgyek, azonban a hasonlóság ellenére a glamour nem azonos az akt-, vagy az erotikus-fotó műfajával.”

20110319-170855

Glamour, szerintem: a Wikipedia tényszerű leírásán túl van még néhány tényező, ami figyelmet érdemel. Például az esetek többségében egészen markánsan megkülönböztethető a női és a férfi fényképész által készített glamour fotó. Ha egy nő készíti a glamour képeidet, a magazinok címlapjáról eszedbe ötlő ősvadmacskát (kémia hiányában) nehezen hozza ki belőled, ellenben olyan érzékeny szemmel figyel a szépségedre, ahogy csak egy női szem tud egy nőt láttatni. Hogy csak a legevidensebb különbséget említsem.
Ezek a sorozatok több előkészületet igényelnek, kezdve a helyszínválasztással. A képanyag hangulatát befolyásolja a helyszín hangulata. Leggyakrabban ezek szállodai szobák, néha nappalik vagy napfényműterem.
Kell továbbá nagyfokú egymásra hangolódás és még közvetlenebb bizalom, mint a portrénál.
Ezeket a sorozatokat legtöbbször a lányok kedveseinek készítjük, esküvő előtt/után, gyermekvállalás előtt, vagy egyszerűen a saját szépség megörökítésére.